Κακή επιλογή;
Η ρομποτική επισκευή του Hubble είναι πολύ ριψοκίνδυνη.
Μέσα από την αχλύ
Η επιφάνεια του Τιτάνα είναι δυναμική και αινιγματική.
Γεύση υπερστερεών
Το στέρεο ήλιο μπορεί να συμπεριφέρεται σαν υπερρευστό.
Δεινοσαυροφαγία
Θηλαστικό με οξύληκτα δόντια θήρευε δεινόσαυρους.
Έλλειψη νοσηλευτριών
Το επάγγελμα οδεύει προς τη μεγαλύτερη κρίση του.
Η πολιομυελίτιδα... στις καλένδες
Πολιτικές σκοπιμότητες καθυστερούν την εξάλειψη της και γίνονται αιτία εξάπλωσής της.
Κακή επιλογή;
Η ρομποτική επισκευή του Hubble είναι πολύ ριψοκίνδυνη.
Το διαδίκτυο των συσκευών
Οι θεωρητικές αρχές που δημιούργησαν το Διαδίκτυο οδηγούν τώρα σε ένα νέο είδος δικτύωσης κατάλληλο για συσκευές καθημερινής χρήσης, το «Διαδίκτυο-μηδέν».
Βαρυτικά κύματα: ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν.
Τα βαρυτικά κύματα, βασικό συστατικό στοιχείο της νεωτεριστικής θεωρίας του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα, δεν έχουν ακόμη και σήμερα, εννέα ολόκληρες δεκαετίες μετά την πρόβλεψή τους, παρατηρηθεί άμεσα. Πρωτόγνωρες πειραματικές επίγειες και διαστημικές διατάξεις ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων βρίσκονται άλλες στο στάδιο του σχεδιασμού και άλλες σε δοκιμαστική ή και σε πλήρη λειτουργία, με σκοπό να ανακαλύψουν τον τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό θεμέλιο λίθο της θεωρίας. Την επόμενη πενταετία φιλοδοξούμε να γίνουμε μάρτυρες μιας μοναδικής ανακάλυψης που θα εγκαινιάσει έναν πρωτόγνωρο τρόπο μελέτης των πιο απόκρυφων αλλά και μακρινών σημείων του Σύμπαντος ―τεράστιων μαύρων τρυπών, υπέρπυκνων άστρων από νετρόνια ή/και κουάρκ, αλλά και των πρώτων στιγμών της Δημιουργίας. Νέοι, οπτικά «αόρατοι» κόσμοι περιμένουν να ανακαλυφθούν και να εξερευνηθούν, και ίσως υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στην αντίληψή μας για την «ελλείπουσα μάζα του Σύμπαντος» (το μεγαλύτερο άλυτο επιστημονικό πρόβλημα της φυσικής και της αστροφυσικής).
Η απότομη αλλαγή του κλίματος
Χειμερινές θερμοκρασίες που καταποντίζονται 10 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου και ξαφνικές ξηρασίες που τσουρουφλίζουν αγρούς ανά την υφήλιο δεν αποτελούν απλώς συστατικά μιας ταινίας τρόμου. Τέτοια εντυπωσιακά κλιματικά άλματα έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν —μερικές φορές, μάλιστα, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.


Οι Ειδικοί Απαντούν
Γιατί η κατανάλωση καυσίμου των αυτοκινήτων είναι μικρότερη το καλοκαίρι; Γιατί η εισπνοή ηλίου κάνει τη φωνή μας να ακούγεται παράξενα;
Προλεγόμενα
Για τις θεραπευτικές χρήσεις της μαριχουάνας.
50, 100 & 150 Χρόνια Πριν
Βιβλιοκριτική
Αλαν Τιούρινγκ: το Αίνιγμα.
Επί της Ουσίας
Αζαντιραχτίνη: ένα ανορεκτικό των εντόμων με ποικίλες φαρμακευτικές χρήσεις.
Επιστημονικά Ταξίδια
Ένα εντυπωσιακό μνημείο της φύσης: Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου.
Φεβρουάριος 2005