Φεβρουάριος 2005
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Βαρυτικά κύματα: ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν.
Τα βαρυτικά κύματα, βασικό συστατικό στοιχείο της νεωτεριστικής θεωρίας του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα, δεν έχουν ακόμη και σήμερα, εννέα ολόκληρες δεκαετίες μετά την πρόβλεψή τους, παρατηρηθεί άμεσα. Πρωτόγνωρες πειραματικές επίγειες και διαστημικές διατάξεις ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων βρίσκονται άλλες στο στάδιο του σχεδιασμού και άλλες σε δοκιμαστική ή και σε πλήρη λειτουργία, με σκοπό να ανακαλύψουν τον τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό θεμέλιο λίθο της θεωρίας. Την επόμενη πενταετία φιλοδοξούμε να γίνουμε μάρτυρες μιας μοναδικής ανακάλυψης που θα εγκαινιάσει έναν πρωτόγνωρο τρόπο μελέτης των πιο απόκρυφων αλλά και μακρινών σημείων του Σύμπαντος ―τεράστιων μαύρων τρυπών, υπέρπυκνων άστρων από νετρόνια ή/και κουάρκ, αλλά και των πρώτων στιγμών της Δημιουργίας. Νέοι, οπτικά «αόρατοι» κόσμοι περιμένουν να ανακαλυφθούν και να εξερευνηθούν, και ίσως υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στην αντίληψή μας για την «ελλείπουσα μάζα του Σύμπαντος» (το μεγαλύτερο άλυτο επιστημονικό πρόβλημα της φυσικής και της αστροφυσικής).
Η απότομη αλλαγή του κλίματος
Χειμερινές θερμοκρασίες που καταποντίζονται 10 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου και ξαφνικές ξηρασίες που τσουρουφλίζουν αγρούς ανά την υφήλιο δεν αποτελούν απλώς συστατικά μιας ταινίας τρόμου. Τέτοια εντυπωσιακά κλιματικά άλματα έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν —μερικές φορές, μάλιστα, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια.
Η μαριχουάνα του εγκεφάλου
Η έρευνα χημικών ουσιών οι οποίες παράγονται φυσιολογικά από τον οργανισμό και μιμούνται τη δράση της μαριχουάνας στον εγκέφαλο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ερμηνεία του πόνου, του άγχους, των διαταραχών πρόσληψης τροφής, των φοβιών και άλλων καταστάσεων, καθώς και στην εξεύρεση θεραπειών γι’ αυτές.
Καταρρίπτοντας το μύθο της αυτοεκτίμησης
Η προσπάθεια ενίσχυσης του αισθήματος αυταξίας των ανθρώπων έχει αναχθεί πια στις ΗΠΑ σε εθνική ενασχόληση. Ωστόσο προκαλούν έκπληξη τα αποτελέσματα ερευνών ότι οι προσπάθειες αυτές συμβάλλουν λίγο στη σχολική πρόοδο ή την αποτροπή ανεπιθύμητων συμπεριφορών.
Πεθαίνοντας για την όραση
Ο ανθρώπινος οφθαλμός μπορεί να αποκαλύψει τρόπους αντιμετώπισης του AIDS, της νόσου του Alzheimer και άλλων ασθενειών που προκαλούν την αυτοκτονία κυττάρων.
Το διαδίκτυο των συσκευών
Οι θεωρητικές αρχές που δημιούργησαν το Διαδίκτυο οδηγούν τώρα σε ένα νέο είδος δικτύωσης κατάλληλο για συσκευές καθημερινής χρήσης, το «Διαδίκτυο-μηδέν».