Δεκέμβριος 2003
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Αποσαφηνίζοντας τα αίτια του καρκίνου
Απο πρόσφατα δεδομένα ―που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις μακροχρόνιες θεωρίες για το πως τα κύτταρα γίνονται κακοήθη― προτείνονται νέοι τρόποι για την αναστολή της ανάπτυξης των όγκων πριν απο τις μεταστάσεις τους.
Επιλύοντας το πρόβλημα των ηλιακών νετρίνων
Το Αστεροσκοπείο Νετρίνων του Σάντμπερι εξιχνίασε ένα μυστήριο που χρονολογείται από τριακονταετίας καταδεικνύοντας ότι τα ηλιακά νετρίνα αλλάζουν «γεύση» καθ’ οδόν προς τη Γη.
Η αμφίβολη επιτυχία των αδελφών Ράιτ
Η πρώτη επιτυχής ελεγχόμενη μηχανοκίνητη πτήση αεροπλάνου από τους αδελφούς Ράιτ οφείλεται στην εμμονή τους για τον εναέριο έλεγχό του. Η προσπάθειά τους, όμως, να τελειοποιήσουν την εφεύρεσή τους εν κρυπτώ, παρ’ ολίγον να τους στερήσει τη δόξα.
Η ψηφιακή τεχνολογία ξεπερνά τα σύνορα
Νέες τεχνολογίες τηλεοπτικής μετάδοσης θέτουν υπό αμφισβήτηση τους περιορισμούς στη θέαση αμερικανικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών στο εξωτερικό.
Στα άδυτα του Δελφικού Μαντείου
Καθώς η επιστήμη συναντά τη θρησκεία σε αυτό τον ιερό αρχαιολογικό χώρο, προκύπτει ότι οι σχέσεις μεταξύ τους είναι στενότερες απ’ ό,τι πίστευαν παλαιότερα οι επιστήμονες.
Στην υγειά σας
Από έρευνες τριών δεκαετιών φαίνεται ότι η κατανάλωση μικρής έως μέτριας ποσότητας αλκοόλ ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα. Ένα ακανθώδες ζήτημα για τους γιατρούς είναι το αν πρέπει να συστήσουν το ποτό σε ορισμένους ασθενείς.
Το θηριώδες μέλλον του όρους Αίτνα
Το μεγαλύτερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης γίνεται όλο και περισσότερο επικίνδυνο. Ευτυχώς, ο μετασχηματισμός αυτός συμβαίνει αργά.