Αύγουστος 2004
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Αποκωδικοποιώντας τη σχιζοφρένεια
Μια πληρέστερη κατανόηση του τρόπου μετάδοσης σημάτων στον εγκέφαλο των ατόμων που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή δίνει νέες ελπίδες για βελτίωση των υφιστάμενων θεραπειών.
Γονιδιακό ντοπάρισμα
Η γονιδιακή θεραπεία για αποκατάσταση της μυϊκής απώλειας λόγω ηλικίας ή ασθένειας θα έχει σύντομα κλινική εφαρμογή, αλλά οι πρωταθλητές προσβλέπουν σε αυτή για αύξηση της απόδοσής τους. Πόσο θα αργήσει το γονιδιακό ντοπάρισμα να αλλάξει τη φύση των σπορ;
Επιτέλους, Κρόνος!
Μετά από ταξίδι 7 χρόνων, το διαστημικό όχημα Cassini-Huygens ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα μυστικά του Κρόνου, των δακτυλίων του και του γιγαντιαίου δορυφόρου του, του Τιτάνα.
Η απόδειξη της εικασίας του Poincaré
Η απόδειξη της εικασίας του Poincaré, η οποία είχε διατυπωθεί πριν από 100 χρόνια, προσφέρει μια πλήρη ταξινόμηση των τρισδιάστατων χώρων ―και ίσως αποφέρει σε έναν ρώσο μαθηματικό βραβείο αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Η εξέλιξη κωδικοποιημένη
Νέες ανακαλύψεις σχετικά με τους κανόνες που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες έχουν αποκαλύψει τον επιτηδευμένο «προγραμματισμό» της φύσης να προστατεύει τη ζωή από καταστροφικά σφάλματα ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει την εξέλιξη.
Η τυραννία της επιλογής
Η λογική λέει ότι η ύπαρξη πολλαπλών επιλογών προσφέρει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να διαλέξουν ακριβώς ό,τι τους ταιριάζει καλύτερα και τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Στην πραγματικότητα, δείχνουν οι έρευνες, η αφθονία επιλογών συχνά γίνεται αιτία δυστυχίας.
Τα πρώτα νανοτσίπ
Επιστήμονες και μηχανικοί έχουν εισέλθει σιωπηρά στο νανόκοσμο, καθώς συνεχίζουν να συμπιέζουν τις διαστάσεις στην τεχνολογία κατασκευής των τσιπ.
Το ανανεωμένο γεωγραφικό σύστημα προσδιορισμού συντεταγμένων
Από τους πεζοπόρους με όργανα χειρός για τον προσδιορισμό στίγματος έως τους πιλότους που προσγειώνουν τα αεροσκάφη τους υπό συνθήκες μηδενικής ορατότητας, το Γεωγραφικό Σύστημα Προσδιορισμού Συντεταγμένων εξυπηρετεί πλέον περισσότερους από 30 εκατομμύρια χρήστες. Υπάρχει όμως και συνέχεια…