Ιούνιος 2007
7,50 € 
Επιλογή Τεύχους


Αεροδυναμική ταχύτητα
Εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, ένα νέο είδος εκτυπωτή αναπτύσσεται στην Αυστραλία. Η αρχική επιδίωξη ήταν η δημιουργία ενός εκτυπωτή αρκετά μικρού ώστε να χωρά μέσα σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Ωστόσο, η έρευνα κατέληξε σε έναν εκτυπωτή εκτόξευσης μελάνης, με όνομα Memjet, ο οποίος μπορεί να τυπώνει έγχρωμες φωτογραφίες μέχρι και τριάντα φορές ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλον εκτυπωτή.

Οι εκτυπωτές εκτόξευσης μελάνης (ink-jet), οι οποίοι κυριαρχούν στην αγορά των επιτραπέζιων εκτυπωτών, τυπώνουν ψεκάζοντας από ακροφύσια σταγόνες μελανιού επάνω στο χαρτί. Οι συμβατικοί εκτυπωτές εκτόξευσης μελάνης μετακινούν τα ακροφύσιά τους εμπρός και πίσω κατά μήκος τού χαρτιού, όπως θα έκανε η σαΐτα ενός αργαλειού μεταξύ των νημάτων.

Ο εκτυπωτής Memjet, από την εταιρεία Silverbrook Research τού Σίντνεϊ, έχει σταθερές συστοιχίες από ακροφύσια που εκτείνονται από τη μία άκρη του χαρτιού μέχρι την άλλη και τα οποία εκτοξεύουν το μελάνι όλα μαζί ταυτοχρόνως. Εκτός από το ότι περιορίζει τα μετακινούμενα μέρη, το θόρυβο και τις δονήσεις, η προσέγγιση αυτή επιτρέπει στη συσκευή να ολοκληρώνει 1 έγχρωμη σελίδα υψηλής ποιότητας ανά δευτερόλεπτο, περίπου πέντε φορές ταχύτερα από τους εκτυπωτές του εμπορίου, και να παράγει 30 έγχρωμες φωτογραφίες μεγέθους 10 x 15 εκατοστών ανά λεπτό. «Όλοι οι άλλοι εκτυπωτές φαίνονται πολύ αργοί στη σύγκριση», λέει ο Steve Hoffenberg, αναλυτής της εταιρείας Lyra Research στο Nιούτονβιλ της Μασαχουσέτης, ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις στη βιομηχανία της ψηφιακής εικόνας.

Όπως πολλές συσκευές εκτόξευσης μελάνης, ο Memjet (ένα όνομα που προήλθε από τα μικροηλεκτρομηχανικά συστήματα, ή MEMS) βασίζεται στη θέρμανση του μελανιού σε θερμοκρασία βρασμού, κάτι που δημιουργεί εκρήξεις ατμού οι οποίες προκαλούν την εκτόξευση σταγόνων μελανιού από τα ακροφύσια. Αλλά ενώ οι συμβατικοί εκτυπωτές εκτόξευσης μελάνης θερμαίνουν το μελάνι χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά στοιχεία τοποθετημένα στα τοιχώματα των ακροφυσίων, ο Memjet διατηρεί τα θερμαντικά του στοιχεία μέσα σε υγρό.

Αυτή η διευθέτηση ψύχει τα θερμαντικά στοιχεία και επιτρέπει τη μεγαλύτερη χωρική συμπύκνωση των ακροφυσίων, επιτυγχάνοντας πυκνότητα της τάξεως των 320 ακροφυσίων ανά τετραγωνικό χιλιοστόμετρο. Η πυκνότητα αυτή είναι δεκαεπτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη που μπορούν να επιτύχουν οι κορυφαίοι κατασκευαστές εκτυπωτών σήμερα. Η τοποθέτηση των ακροφυσίων σε μικρότερες αποστάσεις σημαίνει μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην ποσότητα του χρησιμοποιούμενου υλικού, και συνεπώς μικρότερο κόστος. Ο στόχος για τους εκτυπωτές Memjet είναι να έχουν κόστος παρόμοιο με αυτό των υπόλοιπων εκτυπωτών εκτόξευσης μελάνης του εμπορίου.

Ο Memjet εκτοξεύει σταγόνες μεγέθους ίσου με το 1/5 των σταγόνων που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι εκτυπωτές εκτόξευσης μελάνης. Τέτοιες ποσότητες (της τάξεως του ενός τρισεκατομμυριοστού του λίτρου) επιτρέπουν την εκτύπωση σε υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, το οποίο φτάνει τις 1.600 κουκκίδες ανά ίντσα, επίδοση καλύτερη απ’ ό,τι μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι και συγκρίσιμη με εκείνη των καλύτερων εκτυπωτών. Δεν θα ήταν δύσκολο να σχεδιαστούν συμβατικοί εκτυπωτές ψεκασμού μελάνης οι οποίοι θα μπορούσαν να τυπώνουν με σταγόνες τόσο μικρές όσο του Memjet, ωστόσο αυτοί οι εκτυπωτές θα χρησιμοποιούσαν πέντε φορές περισσότερες σταγόνες και έτσι θα ήταν «πέντε φορές πιο αργοί», όπως εξηγεί ο επί κεφαλής ερευνητής Kia Silverbrook. «Έχουμε επιτύχει πολύ μεγάλη ταχύτητα», προσθέτει. Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι η συσκευή της δεν θα είναι περισσότερο επιρρεπής σε «κολλήματα» του χαρτιού απ’ ό,τι οι υπάρχοντες εκτυπωτές.

Η Silverbrook παρουσίασε τη νέα της τεχνολογία στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Εκτύπωση Εκτόξευσης Μελάνης, η οποία έγινε στις 21 Μαρτίου [2007] στην Πράγα. Η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη για εκτυπωτές φωτογραφιών και ετικετών αργότερα μέσα στο χρόνο, ενώ για οικιακούς και επαγγελματικούς εκτυπωτές μέσα στο 2008. Όσον αφορά την ενσωμάτωση εκτυπωτών σε φωτογραφικές μηχανές, η εταιρεία λέει ότι αυτό συνεχίζει να αποτελεί μια δυνατότητα.