Μάρτιος 2007
7,50 € 
Επιλογή Τεύχους


Για Διαδίκτυο, πιέστε 1
Στο μεγαλύτερο εγχείρημα που έγινε ποτέ στο είδος του, η British Telecom θα ξοδέψει 10 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ) από σήμερα μέχρι το 2011 για να αντικαταστήσει ολόκληρο το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο μεταγωγής ―το οποίο εξυπηρετεί 22 εκατομμύρια συνδρομητές― με ένα δίκτυο που θα βασίζεται στο πρωτόκολλο Διαδικτύου (IP). Στα τέλη Νοεμβρίου τού 2006, η εταιρεία ξεκίνησε την πρώτη της δοκιμή για αυτό που αποκαλεί 21CN (δίκτυο του 21ου αιώνα) με ένα μοναδικό κέντρο στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του συστήματος έχει προγραμματιστεί για το 2008.

Ιδιοφυές ή τρελό; Και μόνο το κόστος και η κλίμακα αυτού του έργου αποτελούν ένδειξη ότι διακυβεύονται πολλά. Ο Ralph Cochrane, διευθυντής επιχειρησιακής ανάπτυξης και επί κεφαλής τού 21CN, λέει ότι το έργο έχει αποσπάσει και τους δύο παραπάνω χαρακτηρισμούς. «Νομίζω ότι σιγά-σιγά αποδεικνύουμε πως δεν είμαστε τρελοί», αναφέρει. Εταιρείες όπως η Telecom Italia, η οποία διαθέτει ένα δίκτυο κορμού μεγάλων αποστάσεων που βασίζεται στο IP, έχουν ήδη κάνει πραγματικότητα ένα μέρος από ό,τι ελπίζει να επιτύχει η British Telecom. «Κανένας άλλος όμως δεν “ξηλώνει” ολόκληρο το δίκτυό του για να εγκαταστήσει ένα καινούργιο το οποίο θα βασίζεται στο IP», υποστηρίζει ο Cochrane.

Το πρωτόκολλο ΙΡ έχει σχεδιαστεί με στόχο την αποδοτική δρομολόγηση δεδομένων. Αντί να ανοίγει ένα αποκλειστικό κύκλωμα το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης ―όπως κάνουν τα παραδοσιακά τηλεφωνικά συστήματα―, το IP διαχωρίζει το ρεύμα φωνής που συνθέτει μια κλήση σε πακέτα δεδομένων, τα οποία διασχίζουν το δίκτυο ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και ανασυναρμολογούνται στον προορισμό τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ίδιο εύρος ζώνης μπορεί τώρα να διαμοιραστεί σε πολύ περισσότερες συνδιαλέξεις. Το IP έχει προετοιμάσει το δρόμο για το Skype, το Vonage και άλλους παροχείς VoIP (τηλεφωνία μέσω πρωτοκόλλου Διαδικτύου).

Σύμφωνα με τον Cochrane, η British Telecom πρέπει να κάνει τη μετατροπή επειδή ο χειρισμός της εξάπλωσης των διαφορετικών δικτύων είναι πολύ περίπλοκος και δαπανηρός. Στο παρελθόν, κάθε φορά που εμφανιζόταν μια καινούργια τεχνολογία (DSL, ISDN) ή ένας συγκεκριμένος τομέας (όπως ο τραπεζικός) ήθελε μια ειδική εφαρμογή, όλοι οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί κατασκεύαζαν από ένα νέο δίκτυο, ο καθένας χωριστά από τον άλλο. Η British Telecom διαθέτει αυτή τη στιγμή 16 εθνικά δίκτυα, στα οποία περιλαμβάνονται απλή τηλεφωνία, ISDN, DSL και μισθωμένες γραμμές.

Το έργο 21CN τής British Telecom θα ενοποιήσει όλα αυτά τα δίκτυα σε ένα μο-ναδικό δίκτυο, το οποίο θα χρησιμοποιεί πολλές εκατοντάδες «κόμβους πρόσβασης πολυυπηρεσιών» (MSAN) ―συσκευές υλισμικού οι οποίες θα ελέγχουν όλους τους τύπους συνδέσεων, αντικαθιστώντας έτσι το σημερινό συνονθύλευμα από χιλιάδες διαφορετικά εξαρτήματα εξοπλισμού μεταγωγής. Στο 21CN, η διαφορά μιας σύνδεσης DSL (της οποίας το διαθέσιμο εύρος ζώνης εξαρτάται από το πλήθος των χρηστών) και μιας μισθωμένης γραμμής (με εύρος ζώνης και εξυπηρέτηση πάντοτε εγγυημένα) θα είναι το λογισμικό που θα ενημερώνει τον κόμβο MSAN για το είδος υπηρεσίας την οποία αυτός πρέπει να παράσχει. Το μόνο πράγμα που θα παραμείνει ως έχει είναι το «πρώτο χιλιόμετρο» χάλκινου σύρματος από το τοπικό κέντρο σε κάθε σπίτι. Σε συνδυασμό με τις σχετικές αλλαγές στο προσωπικό και τις επιχειρηματικές μεθόδους, το νέο δίκτυο αναμένεται ότι θα εξοικονομεί στην British Telecom 1 δισεκατομμύριο στερλίνες (1,5 δισεκατομμύρια ευρώ) το χρόνο.

Στο νέο δίκτυο, όλα τα τηλέφωνα θα είναι συνδεδεμένα σε κόμβους MSAN. Όταν κάποιος σηκώνει το ακουστικό του τηλεφώνου του, ο πλησιέστερος κόμβος MSAN θα στέλνει ένα μήνυμα σε έναν από τους 40 διακομιστές κλήσης, ο οποίος θα παρέχει ακουστικό σήμα και θα δέχεται τον αριθμό που καλείται. Αν ο πρώτος διακομιστής δεν μπορεί να χειριστεί τον πληκτρολογημένο αριθμό, θα έρχεται σε επαφή με κάποιον από τους υπόλοιπους διακομιστές για τη διευθέτηση της κλήσης. Ωστόσο, τα πακέτα δεδομένων που αποτελούν την ίδια την τηλεφωνική συνδιάλεξη θα μεταβιβάζονται απευθείας από τον έναν κόμβο MSAN στον άλλο.

Το παραδοσιακό μειονέκτημα της τηλεφωνίας VoIP είναι η ποιότητα των συνδιαλέξεων. Ωστόσο, ο Cochrane λέει ότι το 21CN κατασκευάζεται με βάση ένα πρότυπο (γνωστό ως μεταγωγή ετικετών πολυπρωτοκόλλου) το οποίο ουσιαστικά δρομολογεί τα πακέτα με βάση «ετικέτες» που ενσωματώνονται στις κεφαλίδες τους. Για μια τηλεφωνική συνδιάλεξη ή ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, η ετικέτα μπορεί να δίνει εντολή στο δίκτυο να προωθεί τα πακέτα χωρίς καθυστέρηση, ακόμη και αν αυτό προκαλέσει κάποιες απώλειες· για ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η ετικέτα θα μπορούσε να λέει, «Δεν βιαζόμαστε τόσο πολύ, αλλά σε παρακαλώ μη χάσεις κάποιο πακέτο». Αυτό το σύστημα, μαζί με τους υψηλής ποιότητας συνδέσμους IP οι οποίοι δεν υπερπληρούνται από τη δικτυακή κυκλοφορία, στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι η ποιότητα των συνομιλιών στο 21CN θα είναι το ίδιο καλή όσο και στο παλιό δίκτυο.

Με ένα μόνο κέντρο και λίγες εκατοντάδες γραμμές, η British Telecom δεν ανέφερε προβλήματα κατά τη διάρκεια της αρχικής δοκιμής στο Κάρντιφ. Σε μια πολύ μεγαλύτερη δοκιμή, η οποία προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα, θα συνδεθούν στο δίκτυο πολλές τοποθεσίες ―και εκεί θα φανεί αν η ιδέα της μετατροπής είναι τελικά ιδιοφυής ή τρελή.