Ιούλιος 2006
7,50 € 
Επιλογή Τεύχους


Το άλλο... άσπρο κρέας!
Πώς θα σας φαινόταν εάν βλέπατε ένα γουρουνάκι να κολυμπάει και να αναπνέει σαν ψάρι μέσα σε ένα ενυδρείο; Αν και μάλλον θα αργήσετε να γίνετε μάρτυρες μιας τέτοιας σκηνής, οι επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να δώσουν στους χοίρους κάποια ιχθυοειδή χαρακτηριστικά. Τα λιπαρά οξέα ω-3 προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τις καρδιακές προσβολές και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Τα έλαια των ψαριών είναι η καλύτερη γνωστή πηγή αυτών των λιπαρών οξέων· μπορεί, όμως, να περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου. Μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε «ιχθυοειδή» γουρουνάκια εισάγοντας ένα γονίδιο σε εμβρυϊκά κύτταρα χοίρων, τα οποία φυσιολογικά δίνουν συνδετικό ιστό. Στη συνέχεια, η ομάδα κλωνοποίησε τα συγκεκριμένα κύτταρα παράγοντας γουρουνάκια με επίπεδα ω-3 τρεις φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό. Μελλοντικές εξετάσεις θα δείξουν αν τα επίπεδα αυτά εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά και μετά την ενηλικίωση. Οι εν λόγω χοίροι δεν θα συνεισφέρουν μόνο στην παραγωγή πιο υγιεινού μπέικον, αλλά θα συμβάλλουν και στον περιορισμό των απωλειών εκτρεφόμενων ζώων, αφού θα έχουν πιο υγιείς καρδιές και θα ζουν περισσότερο.