Ιούνιος 2005
7,00 € 
Επιλογή Τεύχους


Περί προθέσεως
Οι αποκαλούμενοι κατοπτρικοί νευρώνες (mirror neurons), οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στους πιθήκους, πυροδοτούν δυναμικά ενεργείας τόσο όταν ένα άτομο εκτελεί μια πράξη όσο και όταν κάποιος παρακολουθεί έναν άλλο να εκτελεί την ίδια πράξη. Τα εν λόγω εγκεφαλικά κύτταρα ενδέχεται να είναι αυτά τα οποία μας επιτρέπουν να κατανοούμε τις προθέσεις που κρύβονται πίσω από τη συμπεριφορά των συνανθρώπων μας.

Προκειμένου να ελέγξουν αυτή την άποψη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες έδειξαν τρία βιντεοκλίπ σε 23 εθελοντές. Το πρώτο περιέγραφε την προετοιμασία και το σερβίρισμα του τσαγιού και κάποιων συνοδευτικών μπισκότων είτε με τον συνήθη ευπρεπή τρόπο είτε με έναν σχετικά ακατάστατο. Με άλλα λόγια, παρουσιαζόταν το πλαίσιο των επακόλουθων πράξεων. Στο δεύτερο βιντεοκλίπ εμφανιζόταν κάποιος να παίρνει ένα μεμονωμένο φλιτζάνι τσαγιού ―η πράξη. Στο τρίτο βιντεοκλίπ, κάποιος έπαιρνε το φλιτζάνι ανάμεσα από άλλα αντικείμενα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πρόθεση του ηθοποιού ήταν είτε να πιει μια γουλιά τσαγιού είτε να απομακρύνει το φλιτζάνι για πλύσιμο.

Στην ηλεκτρονική δημοσίευση της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας, οι συγγραφείς της αναφέρουν ότι μόνο κατά τη διάρκεια προβολής του βιντεοκλίπ που πρόβαλε την πρόθεση της πράξης ήταν ενεργή μια ομάδα κατοπτρικών νευρώνων στον κάτω δεξιό μετωπιαίο φλοιό.